top of page

SITSFLÄTNING 5
 

Det här kräver lite matematik Innan man sätter igång.


Det kan vara lite kruxigt men det är bara att börja och räkna med att den första kanske inte blir precis som du tänkt dig. Men då har du iallafall lärt dig till nästa.

 

Försök räkna ut hur många varv som krävs för att snöret ska täcka slåarna.
Ett sätt kan vara att göra ca 10 provvarv runt slåarna och trycka dem så tätt mot varandra som det bara går och sen beräkna hur många varv som krävs.
Här blev det 106 runt fram och bakslå.


Sen får man bestämma hur man vill ha varpen och dela upp det på de 106 varven runt slåarna så att det går jämt upp.

 

Jag bestämmer mig för att först bara gå 6 varv bara runt fram och bakslå.
Så 4 varv fram och tillbaka över fram och bakslå. Sen 5 varv bara runt slåarna. Fortsätter så hela tiden tills det avslutas med 6 varv runt slåarna.
Hur som helst, räkna ut det så att du får udda antal omgångar som går både över och fram och bakslå.

 

Nu måste du ha ett par "stickor". De kallas på engelska "tension-sticks".

Jag får väl kalla den spännstickor. Utan dem så blir sitsen för tajt när man gör flätningen.
Mina är 1 cm tjocka och 2 cm breda. De fäst lättast med gummisnoddar mitt över sitsen.

 

För sen snöret till framslån, under och över tillbaka till bakslån. Över och under Gör så tills det är 4 varv som går över sitsen.
Sen som förut fast bara 5 varv runt slåarna innan du går över till andra sidan.

Först:
Vinda upp så mycket snöre att det räcker till hela varpen på en "vinda". Det är inte jätteviktigt. Egentligen kan du bra förlänga med råbandsknopar på undersidan om det skulle ta slut.
Men det spar tid att slippa det. Jag vindar upp ca 30 famnar.

På insidan av bakslån några centimeter från höger ben (med långa ändan mot benet) spikas ändan fast med 1-2 nubb. Gör gärna en knop där du slår I spiken så sitter den säkrare.

Jag virar 6 varv runt slån, (börja med att gå ovanifrån, under och upp på insidan) och täcker samtidigt snöret och spikarna. Spänn hårt och tryck snöret mot benet. Du kan gott ta hjälp med en trästicka.

 

Fortsätt så här tills slåarna är täckta. Tryck snöret mot varandra och när du behöver spänna eller pausa kan du fästa med limklämma.
När du har kommit ungefär till mitten kan du kolla om dina beräkningar verkar stämma. Om inte kan du justera det med extravarv på den mitttersta eller på slutet. Om det inte blir helt symmetriskt blir det mer konstnärligt.

När du kommit så långt du kan få på mer för jag snöret under sidslån vid frambenet och så kan själva vävandet börja.

 

 Ta bort spännstickorna. Räkna och bestäm hur du ska ha väven.
På min gäller 64 varv. För att få det jämt har jag bestämt för att väva 6 varv över bägge sidslåarna och sen 3 varv bara runt slåarna. Sedan 4 över och tillbaka över framslåarna. 3 bara runt slåarna och fortsätta så tills slutet där det avslutas med 6 över fram och bakslå. Om det inte stämmer så är det även här att göra extravarv.

Alltså, börja flätningen med att gå under det första varpvarvet, över nästa och så vidare.
På undersidan gör jag ungefär detsamma även om det inte är så noga.


Spänn hårt och tryck snörena mot varandra och flätningen mot det tidigare flätade.

Eftersom du måste dra igenom hela snöret kan du inte ha för långt snöre, jag brukar kapa dem I 6-7 famnar långa snören som knyts på undersidan.


På slutet när det börjar bli trångt kan man behöva ta hjälp för att fiska upp snöret/repet men en splitsnål eller en krok av ståltråd.

bottom of page