top of page

SITSFLÄTNING 3

Pallen flätas här med sjögräsrep .
Man gör på samma sätt med pappersnöret.
Bägge finns i shopen.

Du kan behöva det här. Limklämma, vinda, splitsnål (går också med ståltråd), träpinne att trycka ihop det flätade med och en sax eller kniv.

Börja med att gör en pålstek runt den nedre tvärslån du har mitt emot dig på vänstersidan.

När du behöver förlänga repet görs snabbast med råbandsknop. Gör det som tex här där den kommer att döljas av flätningen som kommer.

Nu flätar man bara fram och tillbaka i en "åtta". Tryck då och då ihop det flätade i mitten och längs slåarna.

Börja med att linda upp repet på någonting. Jag binder också fast pallen på ett bord i lagom höjd som jag har borrat hål i (för repen).

Dra hårt över tvärslån mittemot. Under slån och upp över vänsterslån.

Vidare till slån mittemot. Gå över den, över repet som kom från andra sidan och över slån. 
När man flätat ett varv kan man, om man har runda ben placera stickor (eller pennor) i hörnen så att repet inte drar sig för långt in mot benen. Dessa plockas bort efter några varv.

Grejen är att dra hårt och försöka få så räta hörn som möjligt. Du kan dra hårdast när repen kommer från slån mittemot.

Känn också på undersidan att repet hamnar rätt. Och var noggrann vid "hörnen", använd fingrarna till att fixa till. En trästicka är också bra till att trycka ihop det du flätat.

Här kan man inte länge använda vindarn. Repet ska bara en gång till över vänsterslån sen kommer ett nytt moment. Nu brukar jag räkna ut hur mycket rep som kommer att behövas till det som är kvar till sitsen och knyta på det. Det blir en hel del att dra igenom men man slipper knutar. Men det är också förstås möjligt att ta kortare replängder och förlänga genom att göra knutarna på undersidan. 

På slutet är splitsnålen en bra vän. Det kan också gå bra med att fiska upp repet med en ståltråd. Till sist när man "låser" repet på undersidan genom att gå under några varv rep och göra halvslag. Stick in ändar med en mindre träpinne eller skruvmejsel.

bottom of page