En perfekt introduktion för tex möbelutbildningar eller för den som bara vill lära sig göra en möbel av en nyfälld stam.
Man lär känna träets egenskaper från en nyfälld stam till torra delar.
Vi klyver och bearbetar med enkla verktyg och redskap.
Genom att göra sammansättningar där olika delarnas olika fuktkvoter utnyttjas förstår man på ett praktiskt sätt hur trät torkar och rör sig.
Viktigt i all träbearbetning !
Verkstan har Göteborgs Kommun tyvärr rivit. I väntan på nåt nytt hänvisas till mail eller mobilen
Verkstan har Göteborgs Kommun tyvärr rivit. I väntan på nåt nytt hänvisas till mail eller mobilen

GREEN WOODWORK / GRÖN SLÖJD

TÄLJ SKED ELLER SLEV
_JPG.jpg)
_JPG.jpg)
_JPG.jpg)

Det finns knappt två helt lika täljda slevar och skedar. Formerna är oändliga och sätten att skära och forma dem varierar också. En del tar en torkad bräda, gröper ut och sågar sen ut och raspar och filar formen.
Här handlar det om att göra dem av nyfällda, färska, raka stammar. Även då kan processen variera en hel del.
Ett är att bara använda yxa, täljkniv och skedkniv. Eller så tar man skölpar istället för skedkniv. Här använder jag både skedkniv och skölpar och tar hjälp av skedmärr eller täljbänk.
Det fick bli plommon, då kompisen fällt ett par träd och jag inte kunde låta bli att göra nåt av de kvistfria delarna av stammen.
Annars är Björk både lättare att få tag på och tälja i.

Helst gör jag nästan allt av radiellt utkluvet virke. Men då måste man ha en grövre stam som klyvs i mitten, sen i fyrklovar till tårbitar som är tillräckligt grova för att kunna bli det jag vill de ska bli. Då får man ”stående” årsringar. Och virket rör sig mindre när den torkar. Sleven till höger på bilden är en sån.
Här använder jag en smalare stam på ca 10 cm. Den klyvs i mitten.
Nu kan man välja om man vill gröpa ur den på insidan av stammen eller den yttre. På ett träslag där kontrasten mellan kärn och ytved är stor skiljer sig också utseendet märkbart beroende på hur man valt. Det gör det inte på till exempel björk.
Sleven till vänster är urgröpt på den inre sidan av veden medan mittensleven är det på barksidan. Det är en sån som görs här.



Stammen klyvs i mitten med yxa och träklubban. En slevar är raka. De har alltså ingen vinkel mellan sked och skaft. Och såna funkar ibland. Oftast är det bättre med den där vinkeln och den kan vara mer eller mindre. Ska man ha en riktigt rejäl vinkel är det bättre att göra sleven av krokvuxet virke. Här är en ganska moderat sväng. Hugg först längs med stammen och sen, vid skeden tvärs.



Nu kan formen ritas upp och man kan klyva bort en del innan man börjar yxa. För att inte spräcka bort för mycket sågas ett eller två snitt från varje sida in mot skaftet, ovanför skeden. Klyv sen bort så mycket du kan med yxa, kil eller spräckjärn innan du formar med vassa yxan.






Jag tar hjälp av skedmärr och bandkniv. Det funkar också ganska bra med täljhästen.
Märren har fördelen att man kommer åt bättre, nästan överallt. Det sista får man hur som helst ta med yxa och täljkniv. Urholkningen kan göras med skedkniv eller skölpar. Eller en kombo av bägge.



Det yttre skärs med en rak skölp och det inre med en skedförmad (böjd) skölp.


Ska man använda skölpar bör man spänna fast sked eller slevämnet. I täljbänk kan det spännas fast det som vanligt i bänken när det yttre skärs. Med två hål och ett rep som går ner under bänken och som spänns med foten får man fast det så att det går att skölpa ur resten



