Annie Lööf deklarerade häromdagen i Sveriges Radio att det idag står många tomma lokaler på landsbygden och att nästan var fjärde lanthandel har försvunnit på 10 år. Det är ju sannerligen ett problem. Nu har hon fått en vision. Hon vill; ”...fylla dessa lokaler med liv igen". Det ska göras genom att locka med slopad fastighetsskatt för de som återtar en tom lokal på landsbygden.” Snokar man upp en tom lokal och startar en verksamhet skulle man spara fem till tjugo tusen per år. Alltså 416-1666 kr/månad. Bra att någon äntligen ser att något måste göras för småföretagare och landsbygden men lite rörande är det allt. Och jag undrar hur mycket koll politikerna egentligen har. Hur kan de tro att detta ska få landsbygden att blomstra? Lite orättvist kan de ju också kännas för de som redan jobbar på i en lokal och inte får ta del av det ofantastiska stödet Ankdammsvarning att det ens platsar som en nyhet i dagens Eko. Varför krångla till det om man vill stötta ensam och småföretagare. Varför supporta just hushantverkare och städföretag genom rut och rot. Varför inte snegla på flera av våra EU-grannländer och stötta alla nystartade och små företag som behöver få snurr på verksamheten? Som till exempel Storbritannien: Har du en omsättning under ca 1 miljon kr behöver du inte lägga på moms. Och du får de första 130 000 kronorna du får in som ett existensminimum innan du successivt börjar betala skatt. Konsthantverkare, skomakare, lanthandlare, småbutiker, ekologiska bönder och andra som kanske inte vill lägga pengar på hög men vill göra det de är bra på och mår bra av, kan göra det istället för att omskola sig eller springa till arbetsförmedlingen.
Jag tycker det är ett ganska trevligt sätt att uppmuntra egna initiativ, kreativitet och företagande. Mycket effektivare än tex startaegetbidrag i ett halvår. Jag har träffat hur många som här måste lägga ner eller inte ens starta men som i England skulle klara sig. Ganska troligt är det även att fler kan stanna kvar på landsbygden eller väljer att flytta dit.
För såna som mig är tyvärr såna tråkiga saker som skatter helt avgörande om man ska kunna fortsätta eller lägga ner.
Lite förenklat funkar det såhär: Säljer jag en stege för 1000 kronor (fast jag nu måste ta typ det dubbla) går 200 direkt till moms och efter det ca 50 % i skatt o avgifter. Jag får 400 kr i fickan . Medan britten i samma situation får 1000 kr. Det är alltså om jag säljer direkt till kund. Säljs stege hos återförsäljare - vilket man ofta behöver ha - blir det typ 200 kr kvar. Det tar ett antal timmar för mig att göra en stege och jag måste ha in pengar för tiden även om materialet är gratis från skogen. Grejen är att jag måste ha ett så högt pris att jag har svårt att ens få sålt den där stegen. Den engelska slöjdare kan hålla ett lägre pris och få mer kvar. Hen kan enklare ta ut det pris han behöver för att klara sig. Det är troligen en anledningarna till att det finns gott om hantverkare och en mer levande landsbygd där.
Jag har länge undrat varför jag inte hört nåt om det där här i media eller av politiker. Hoppas bara inte SD är de som tar upp det.
Kommentare