top of page

Helena Åberg
KLYVA SPÅN - SKAVA SLÄTT -BASA SVEP 

850 kr (inkl material)

skavare.jpeg
klyver 2.jpeg

Under kursen får du testa att klyva fram spån och tunna brädor ur raka furuämnen med hjälp av spräckjärn, kilar och handkraft. Därefter bearbetas de till jämna svepämnen med bandkniv och skave. Du basar det men hjälp av vattenånga och böjer det runt en mall till väggen på en svepask eller bricka. Det kommer också att finnas möjlighet att prova sy olika rotsömmar.
 

Helena Åberg är slöjdare och projektledare och före detta hemslöjdskonsulent i Sörmland.
Hon har specialiserat sig på klyvning av svep och brädor, speciellt i furu och skrev 2008 masteruppsatsen Att utforska historisk slöjdkunskap genom klyvning och svepteknik vid Göteborgs universitet.
LÄS UPPSATSEN 

 


KORGEN LYFTER
Föredrag och korgsnack med
Helena Åberg & Sofia Månsson

 

Söndag 3 juli
Kl 11

50 kr

unnamed.jpg
IMG_0627 (2).JPG

Sofia Månsson och Helena Åberg projektledare för Korgen lyfter berättar om olika korgar och korgtekniker från vårt avlånga land. Vi har en rik och varierad korgtradition i Sverige, något vi ska värna om så att kunskapen finns kvar i framtiden.

Under föredraget visar de olika exempel på korgar och korgmaterial från olika delar av vårt land och hur materialet kan utvinnas och användas på bästa sätt.

Det finns möjlighet för besökarna att ta med egna korgar och få reda på mer om dem.
 

Korgen lyfter är ett samarbete mellan Skånes hemslöjdsförbund och Sörmlands museum och drivs med stöd från Nämnden för hemslöjdsfrågor och Riksantikvarieämbetet.

bottom of page